Skip to main content

Jewelry design

Strak zilver of speels kleurrijk, met steeds een gevoel voor sterke symmetrie en geometrie, dat is in een notendop samengevat waar “Veroniek Dutré Juweelontwerp" voor staat.

Na haar studies Burgerlijk Ingenieur Scheikunde, en het behalen van de titel van Doctor in de Toegepaste Wetenschappen (KULeuven), deed Veroniek nog vijf jaar wetenschappelijk onderzoek naar het hergebruik van industriële afvalstoffen bij VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek). Daarna woonde ze twee jaar in Lyon. Na haar terugkeer nam haar carrière een andere wending, en ze werkt sinds 2010 deeltijds als grafisch vormgever.

Veroniek maakte reeds in 2002 kennis met de wereld van het edelsmeden en het sieradenontwerp. Eerst volgde ze de opleiding "Ontwerpen van sieraden" aan Syntra in Hasselt, die ze in 2004 beëindigde. Vanaf 2004 volgde ze deeltijds kunstonderwijs aan de Haspengouwse Academie in Sint-Truiden in de richting "Edelsmeedkunde", een opleiding die ze in juni 2013 beëindigde. Sinds januari 2015 volgt ze de opleiding Juwelier/Goudsmid aan Syntra Tongeren. In september 2016 startte ze een bijkomende opleiding Edelsteenzetter (Syntra Tongeren).

Haar eindwerk “arsUEniek” (aan de Academie in Sint-Truiden) is een knipoog naar haar doctoraatsstudie, die handelde over de verwerking van industrieel arseenhoudend afval. De atomaire structuren en kristalroosters van diverse arseenmoleculen vormden het uitgangspunt van haar eindwerkcollectie, die voornamelijk halssieraden omvat. Doel is om in de nabije toekomst uit het eindwerk een verkoopbare collectie af te leiden.

“Haar werk is fris, vernieuwend en speels, met een knipoog”, dixit juweelontwerpster Karen Wuytens die samen met Kunstwerkt Veroniek uitkoos voor het “Designed By: Me na-traject 2013”. Deze verdere begeleiding was het resultaat van een feedbacksessie (categorie Juweelkunst) met een professioneel ontwerper rond het thema “Van hobby naar bijberoep”. De selectie voor dit traject zorgde voor een enorme stimulans om de vele plannen een concrete uitwerking te geven, en die jarenlange hobby nu definitief een professionele invulling te geven.

In 2013 startte ze ook haar eigen label als juweelontwerper en trad ze met haar eerste collectie naar buiten. Voor deze eerste collectie vormt de bol in al zijn aspecten het uitgangspunt: ringen en schijfjes in verschillende dimensies worden opnieuw gevormd en gecombineerd, steeds met een gevoel voor minimalisme en met een strakke stilering.


Alle sieraden zijn volledig handvervaardigd in eigen atelier.

Comments

Popular posts from this blog

New brooches

I'm so delighted that some of my brooches will be published in Nicolas' new book!

Nicolas Estrada: "New Brooches is a reality. The book is being printed right now and will be available worldwide this year by the end of June in its English and Spanish versions. New Brooches features more than 400 photographs with the work from 172 jewellery artists, texts by Ramon Puig Cuyàs and Ezra Satok-Wolman, and the beautiful cover with the work from Turkish artist Selen Özus."


Jewelry Award 2018

Jewelry Award 2018, theme: Baroque I'm very honoured to be nominated for the Jewelry Award 2018, taking place in the new diamond museum, DIVA, in Antwerp on september, 28th. My work is titled: "Baroque: an architectural reduction" I integrated the baroque atmosphere into my architectural design process, keeping in touch with the baroque style elements. The ‘dynamic movement’ is reduced to geometric minimalistic dome shaped forms; the animal fur and pearls contribute in a subtle way to ‘richness and vivacity’; ‘wealth and power’ are materialised by combining gold and precious stones. Although different in their appearance, the three brooches are in harmony through their identical shaped form.Kunstroute Boutersem

Ik neem, samen met 33 andere kunstenaars, deel aan 'Kunstroute Boutersem'.
Je kan op zaterdag 28 en zondag 29 april langskomen. Ik toon een selectie van sieraden die ik de voorbije 15 jaar maakte tijdens mijn opleidingen aan DKO Haspengouw en Syntra Hasselt en Tongeren.
Ook veel sieraden te koop uit mijn huidige collecties.
Alle info en de flyer met alle deelnemers en locatie plan vind je via www.boutersem.be/kunstroute
WELKOM!